Strona G³ówna BRYD¯
Forum bryd¿owe - strona w budowie... ale dzia³a:)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Pan Sêdzia Pañstwowy Stanis³aw Kietrys (ZZBS)
Autor Wiadomo¶æ
trotto 
love &peace

Poziom: Zaawansowany
Wys³any: 2008-06-30, 15:25   Pan Sêdzia Pañstwowy Stanis³aw Kietrys (ZZBS)

znacie? nieeeeeee? to pos³uchajcie::)
turniej par na maksy , para rodzima( z miasteczka w ktorym mieszka Pan Sêdzia) vs para , z których jeden go¶c orientuje sie w przpisach
fakty:
para" rodzima" licytuje sobie tak:
2 !C (NA)- 2 !D (NA)- 3 !C (NA)-3 !H (NA)-4 !H
nastepuje wist zakryt± kart±( wazne!), drugi oboñca przystepuje do zadawania pytan o wyjasnienie licytacji , w tym momencie( zakryta karta ciagle le¿y) Pan"Rozgrywaj±cy" wzywa Pana Sêdziego i artyku³uje swoj zarzut ze drugi obroñca zadaje pytania , do czego nie ma prawa:)
Pan Sêdzia rzeczowo ( z go³ymi rêkami przyszed³ oczywi¶cie) stwierdza ze 2 obroñca nie ma takich praw , i ze gramy , terazObroñca grzecznie podnosi zarzut:" panie Sêdzio , pan sie myli , przepis o wiscie zakryt± kart± i konsekwencjach jest troche inny"
Sêdzia: "prosze grac! a Pana , penie Obroñco karzê kara porzadkowa za zak³ocanie przebiegu turnieju"
Obroñca( krztusz±c sie ze smiechu:): OK Panie Sêdzio , kara w porz±dku( lol) a teraz prosze mi zacytowaæ przepis o jaki Pan sie oparl , zakazujac mi pytan( i ew zakazuj±c podniesienia zakrytej karty wistu:)
Sêdzia: zaraz znajde i zacytuje:)
---------
Po oko³o 10 kminutach przychodzi Pan ¦êdzia z przepisem dotycz±cym kolejnosci pytan o znaczenie licytacji podczas licytacji i rozgrywki:)))
Ani s³ówkiem nawet sie nie zaj±kn±l n/t przepisu 41 A i 41 B i 41 C

cyt:
A. Pierwsze wyj¶cie zakryt± kart±
- gdy po odzywce, kontrze albo rekontrze zostan± przepisowo zg³oszone trzy kolejne pasy, wówczas obroñca - LHO gracza, który powinien byæ rozgrywaj±cym - dokonuje pierwszego wyj¶cia zakryt± kart±. Takie wyj¶cie mo¿na wycofaæ tylko na polecenie sêdziego w nastêpstwie nieprawid³owo¶ci (patrz przepis 47E2), a wtedy karta wycofana musi zostaæ przy³±czona do rêki tego samego obroñcy.
B. Powtórzenia i wyja¶nienia
- przed ods³oniêciem karty pierwszego wistu partner wistuj±cego oraz przysz³y rozgrywaj±cy mo¿e za¿±daæ powtórzenia licytacji lub poprosiæ o wyja¶nienie zapowiedzi przeciwników (patrz przepis 20). Rozgrywaj±cy oraz ka¿dy z obroñców mo¿e tak¿e, gdy po raz pierwszy przypadnie na niego kolej zagrywania, za¿±daæ powtórzenia licytacji; prawo to traci, gdy ju¿ dokona pierwszego zagrania. Obroñcy (podlegaj±c przepisowi 16) oraz rozgrywaj±cy zachowuj± prawo do wystêpowania o udzielenie wyja¶nieñ a¿ do koñca rozgrywki - ilekroæ przypada na nich kolej zagrywania.
C. Ods³oniêcie pierwszego wyj¶cia
- po okresie przeznaczonym na powtórzenie licytacji i udzielenie wyja¶nieñ (patrz B powy¿ej) obroñca ods³ania kartê pierwszego wyj¶cia; w tym momencie rozpoczyna siê rozgrywka i dziadek wyk³ada swoj± rêkê. Nawet gdy nie mo¿na ju¿ powtarzaæ licytacji (patrz B powy¿ej) rozgrywaj±cy i ka¿dy z obroñców jest uprawniony do poinformowania siê, jaki kontrakt jest grany oraz czy - ale nie przez kogo - zosta³ skontrowany czy te¿ zrekontrowany.

MQs 
Administrator

Poziom: Do¶wiadczony
Wys³any: 2008-06-30, 18:40   

Czasem my¶lê, ¿e lepiej ju¿ graæ w internecie. W zagranicznych ligach te¿ s± takie akcje czy mo¿emy ten ba³agan (o którym ci±gle gdzie¶ czytam) podci±gn±æ pod cechê narodow±?

trotto 
love &peace

Poziom: Zaawansowany
Wys³any: 2008-06-30, 22:19   

nie jest a¿ tak ¿le MQS, rzecz w tym , ze raczej w Kraju( ogólnie) owe sêdziowanie ( jakie by ono nie by³o, z³e dobre , srednie etc) to jednak ma podstawow±cechê: oto¿ zasada jest prosta: sêdzia jest dla zawodników a nie odwrotnie( sedzia zarabia pieni±dze , ze skladek graczy na danym turze) a wiec: ludzie mnie utrzymuja , ( p³ac±) = ja mam wykonywaæ swa pracê ( staraæ sie) Oczywiscie w Europie jest jeszcze bardziej uwypuklony ten motyw , Ale............. nie w ZZZBS!( szczecin , takie miasto na peryferiach) , tam jakis Pan Kietrys( ¶liski go¶æ jak widac na za³aczonym obrazku) dosta³ od kogo¶ uprawnienia ¶êdziego Pañstwowego) i zasuwa po szrajbantach w widne( oczywiscie ten przyklad to jedenm z wielu tzw Prawa stosowanego PanaKietrysowego) Mam w archiwum jeszcze taKICH ZE 100( A NIE WIEM ILE JESZCZE BOKIEM NUMEROW WYKONAL, NIE JESTEM WSZAK OMNIBUSEM , BY CHODZIC KROK W KROK ZA pANEM sÊDZIA pAÑSTWOWYM I jEGO POMYS£AMI NOWATORSKIMI:)

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: